duminică, 8 august 2010

In cautarea fericirii


Ma gandeam azi ca una dintre intrebarile, pe care ni le punem de multe ori noua insine si unul altuia este urmatoarea:esti fericit/a?
Auzi in stanga si in dreapta: VREAU SA FIU FERICIT! VREAU SA FIU FERICITA!
Dar ce te face fericit/a?
Am observat cum oamenii isi manifesta aceste cautari in feluri diverse. Unii recurg la trucuri materiale precum masini scumpe, toale de firma si escapade in locuri, unde altii nici in vise nu reusesc sa ajunga. Fericirea pentru ei se masoara in abundenta materiala si extravaganta bine gandita.
Alti oameni pretuiesc lucrurile simple, fara prea multe inflorituri, care stau intre ei si placerea de a gusta cu putere din tot ceea ce inseamna viata. Fie ca imprumuta cartea sau o cumpara, este irelevant pentru ceea ce simt dupa citirea cartii, felului in care isi traiesc viata deplin. Fericirea se masoara la acestia in cat de intens traiesc.
Sincer, pentru mine este foarte greu sa definesc fericirea, este un cuvant nu foarte lung, dar cu foarte multe intelesuri...Scriam zilele trecute pe blogul cuiva “fericirea este o floare extrem de rara, dar nu pentru ca ea ar fi unica in lume, ci pentru ca depinde de fiecare din noi cum stie s-o culeaga" si cred ca am avut perfecta dreptate, dupa comentariile primite:).Si mai cu seama cred ca fericirea are un comportament...atipic : vine cand nu te astepti, sta putin si, de cele mai multe ori iti dai seama nu ca "e", ci ca "a fost".
M-am gandit de multe ori ca celebra expresie "fericirea trebuie gasita in lucrurile mici" e o gogoasa coapta de cei care n-au suficient curaj sa aspire cat mai sus si varata pe gatul celor mult prea preocupati de visele de marire ca sa observe cand au inflorit pomii , cand au cazut primii fulgi de zapada si cand primul ghiocel ti-a zambit umed din cosuletele florareselor.
Ei bine, de-atatea ori mi s-a servit si mie “gogoasa”asta, incat, pana la urma,am mancat-o. Si dupa ce-am vazut ca-i buna si dulce, am stat putin stramb si-am judecat drept. Si mi-am dat seama ca refuzasem atata timp sa inghit...adevarul.
Majoritatea oamenilor isi petrec jumatate din viata muncind si cealalta jumatate, plangandu-se ca sunt obositi. Muncesc, nadajduind ca ajungand mai sus, mai bine, mai bogati, vor dobandi fericirea. Si, cand ajung in varf, se mira ca acolo, sus, nu-i asteapta nimic. Si ca nu mai au nimic, fiindca s-au "lepadat" pe anevoiosul drum al mariririi de tot ce-i...incurca: familie, prieteni, dragoste.
Asa-mi marturisea cineva acum cateva zile. Si tot atunci am fost intrebata: "la ce ai putea sa renunti, ca sa-ti implinesti ambitiile?". Si inclin sa cred totusi ca nu as renunta niciodata la fericire.
Dar ce-o fi fericirea asta, de-i tot dau in sus si-n jos cu ea? E o stare de gratie, de implinire, de beatitudine...Precum spun copiii, "fericirea e atunci cand..."
- primesti o floare fara motiv
- te trezesti dimineata cu o raza de soare ce-ti mangaie chipul
- te atinge pe nas primul fulg de nea
- printre e-mailurile oficiale gasesti un gand ce-astepta, cuminte, sa te bucure
- asculti melodia preferata
-lenevesti cu cartea preferata la piept
- bei o ciocolata calda, cand afara sunt -15 grade
- te relaxezi in cada plina de spuma
- iubesti
......
Ai descoperit cumva cine te opreste sa fii fericit/a? Nu stiu daca vei fi suprins sau dezamagit de concluzia mea. In cautarile mele am realizat ca a fi fericit inseamna a ma regasi pe mine. Si eu , si numai eu, sunt cea care sta in calea fericirii mele.

8 comentarii:

  1. Pentru mine fericirea consta in lucrurile marunte care compun tot ceea ce altii numesc `destin`. Lucrurile alea sunt bazate pe incredere, iubire...in fond si la urma urmei iubire fara fericire nu exista la fel cum nici fericire fara iubire
    Concluzia de mai sus poate fi translatata in `Ai descoperit cumva cine te opreste sa fi iubit/a?` Si raspunsul chiar vine de la sine...regasirea si increderea in sine te fac importanta si stralucitoare pentru cei din jurul tau...fara ca sa depui un efort mare

    RăspundețiȘtergere
  2. oare cu ce nu e de acord mircea...ar fi interesant de aflat ce vroia sa zica cu acel hmmm...

    RăspundețiȘtergere
  3. Am vrea insa sa-i auzim parerea lui despre fericire. Dupa `hmmm`-urile sale, nu pare tare fericit, mai degraba frustrat :)) si atata vreme cat nu are altceva mai bun de zis decat `hmm` si alte comentarii legate de `altii` ar fi ok sa se linisteasca si sa-si vada de ale lui

    RăspundețiȘtergere
  4. MAi fericirea aste e altfel la toate virstele. Una e fericirea la 15 ani alta la 25 alta la 35...
    Fericirea azi e legata de chestii banale de natura de prieteni

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca fericirea ta, mircea, roieste doar in jurul prietenilor...ii cam grav

    RăspundețiȘtergere
  6. PAcat ca nu ai vazut ce scrie inainte de prieteni :P

    RăspundețiȘtergere
  7. da...nu mi-am putut da seama atata timp cat frazele nu au un punct, o virgula :p

    RăspundețiȘtergere